Blijf vooral jezelf

FaccebookGoogleTwitterYoutubeRSS

Sollicitatiehulp.org

Blijf vooral jezelf

blijfjezelfDit artikel schrijf ik naar aanleiding van een blog van Karin, één van mijn gastbloggers. Zij heeft een baan gevonden en daarmee een laatste blog op de site geplaatst. Hier kun je hem lezen.

 

Ik werd getroffen door een regel in haar blog; 'In een baan speel je altijd een rol en is aanpassen nodig, maar bij een sollicitatie is het noodzakelijk vind ik om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.' Belangrijke woorden!

 

In alle tips en al het advies dat ik geef, is deze eigenlijk de allerbelangrijkste. Als Sollicitatiecoach krijg ik wel eens de vraag; "Wat moet ik doen om aan de eisen te voldoen?" Nou niks! Je voldoet vanuit jezelf, of je voldoet niet. Een bedrijf stelt eisen aan sollicitanten, maar jij moet ook eisen stellen aan een baan. Want de baan (en de werkomgeving) moet ook bij jou passen. Als je echt goed uit de verf wilt komen en wilt schitteren in je vak, zorg er dan voor dat het bedrijf en jij een perfecte match vormen. En dat vergeten we in deze tijd wel eens. Logisch, want bij een krapte aan vacatures ben je al blij als je een baan hebt, welke dan ook. Begrijpelijk. En toch werkt het zo niet.

 

Heb je hier wel eens aan gedacht?

  • Als jij introvert en soms wat teruggetrokken bent, zal een hectische en open bedrijfscultuur jou kunnen afschrikken. Je komt niet goed uit de verf.
  • Als jij houdt van een informele werkomgeving en graag vrienden wordt met collega's, zul je wegkwijnen bij een bedrijf waar een formele cultuur heerst.
  • Als jij je heel anders voordoet in een sollicitatiegesprek, om maar aangenomen te worden, komt dit in je werk toch naar buiten. dat wordt een exit in proeftijd!

 

Geloof me, het heeft geen zin om je anders voor te doen. je wordt misschien een keer vaker afgewezen, maar wanneer je een bedrijf treft waar jij bij past zal de klik als vanzelf ontstaan. Dat bedrijf waardeert jouw 'flap-uits', of juist jouw introverte karakter.

 

Je zult merken dat je beter in je vel zit, beter presteert en langere dienstverbanden hebt. Kortom; je werkt constructief aan je carriere!

 

Kortom, laat zien wie je bent. Doe dit soms wat aangepast, maar maak duidelijk wie JIJ bent. Misschien wordt jij aangenomen voor die baan, maar wordt het bedrijf ook aangenomen door jou?

 

Pin It

 

 

 

Log in om reacties te plaatsen

Al deze tips (en meer!) in je emailbox ontvangen?

E-Book; SolliciLerenElke w weken maak ik een nieuwe sollicitatietip, die ik verstuur naar abonnees voor de e-zine 'SolliciLeren'. Naast sollicitatietips houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen en nieuwe producten en/of diensten van Sollicitatiehulp.

Want we groeien, ik ben druk bezig met diverse samenwerkingen en teleseminars! Daarnaast komen er kant-en-klare producten om jou te ondersteunen in je zoektocht naar een baan. denk aan mp3 bestanden, checklists, video's en zelfs een Sollicitatiemanager!

 

'Ja ik blijf graag op de hoogte en wil ook je gratis mini e-book vol met tips downloaden'

Mini e-book?