Denk als een bedrijf

FaccebookGoogleTwitterYoutubeRSS

Sollicitatiehulp.org

Denk als een bedrijf

Denk als een bedrijfToen ik werkte als Hoofd Personeelszaken, kreeg ik dagelijks sollicitaties op mijn bureau. Bij sommige sollicitatiebrieven (meer dan me lief was!) vroeg ik me werkelijk af of de sollicitant wel echt bij ons wilde werken. Het bedrijf waar ik werkte was internationaal bekend en vele mensen wilden er dus wel werken. Ook in tijden van schaarste. En ik werd dus bestookt met verzoeken om een baan, welke dan ook.

 

Wat mij het meest bevreemdde, was dat sommige mensen 'alles' in het bedrijf wilden doen. Ze stuurden dan een CV en dan mocht ik, als Hoofd Personeelszaken, gaan bedenken welke baan ik ze zou geven. Soms raakte ik er zelfs geirriteerd van. Dachten die mensen nu echt dat ik -die altijd tijd tekort had- een rondje ging maken door het bedrijf, met hun CV onder mijn arm, om te zien of er ergens een plekje was? Ik had echt wel iets anders te doen. Meestal legde ik de brief zuchtend terzijde en verzocht een assistente om een standaard afwijzing te maken.

 

Toen ik -jaren later- veel meer te maken kreeg met de uitgangspunten van mensen die werk zoeken, ging ik die sollicitaties van toen iets meer begrijpen. Al was het resultaat nog steeds niet anders geweest.

 

Mensen, probeer te denken als een bedrijf!

 

Enkele voorbeelden;

  • Als je ver overgekwalificeerd bent voor een baan, bedenk dan dat het bedrijf denkt dat jij niet lang zult blijven, OF snel verveeld zult raken OF te duur bent. Kortom, overgekwalificeerd zijn is niet goed.
  • Als je zelf niet weet voor welke baan je geschikt bent, dan weet het bedrijf dat ook niet. Ook bij open sollicitaties moet je je verdiepen in het bedrijf (juist dan) en duidelijk aangeven op welke baan je solliciteert.
  • Jij kunt het wel niet erg vinden om lang te reizen voor je werk, het bedrijf ziet meteen risico's van files, ongelukken en op den duur het reizen zat zijn.
  • Als je in je CV allerlei levensgevaarlijke hobby's vermeld, bedenk dan dat dit niet overkomt als stoer en ondernemend, maar als een potentieel risico op letsel en dus afwezigheid. En dus kosten voor het bedrijf!

 

Kortom, probeer te denken als een bedrijf. Ze kennen jou niet, ze zien alleen een brief en een CV. En alleen daarop baseren ze hun mening en oordeel. Je kunt het daar natuurlijk helemaal mee oneens zijn, het werkt in de praktijk wel zo.

 

Als je hier rekening mee houd en op anticipeert, vergroot jij je kansen op die baan.

 

Veel succes!

 

Pin It
Log in om reacties te plaatsen

Al deze tips (en meer!) in je emailbox ontvangen?

E-Book; SolliciLerenElke w weken maak ik een nieuwe sollicitatietip, die ik verstuur naar abonnees voor de e-zine 'SolliciLeren'. Naast sollicitatietips houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen en nieuwe producten en/of diensten van Sollicitatiehulp.

Want we groeien, ik ben druk bezig met diverse samenwerkingen en teleseminars! Daarnaast komen er kant-en-klare producten om jou te ondersteunen in je zoektocht naar een baan. denk aan mp3 bestanden, checklists, video's en zelfs een Sollicitatiemanager!

 

'Ja ik blijf graag op de hoogte en wil ook je gratis mini e-book vol met tips downloaden'

Mini e-book?