Netwerken; leg een contactenlijst aan

FaccebookGoogleTwitterYoutubeRSS

Sollicitatiehulp.org

Netwerken; leg een contactenlijst aan

NetwerkenAls ik aan een klant vraag uit hoeveel mensen zijn of haar netwerk bestaat, krijg ik meestal het antwoord dat dit niet zoveel is. Bijna iedereen denkt dus dat ze te weinig mensen kennen om hier een interessant netwerk van te maken. 

 

En dat terwijl uit onderzoek blijkt, dat mensen zelf denken dat hun netwerk tussen de 20 en 100 mensen bevat. In de werkelijkheid is dit getal vele malen hoger! 

 

Je kunt je netwerk onderverdelen in 3 soorten contacten; actief, passief en in rust. Mensen die je nu nog regelmatig spreekt en/ of schrijft zijn actieve contacten. Vrienden, collega's, familie en sport/clubgenoten. Mensen die je goed kende, maar waar je al lang geen contact mee hebt gehad, zijn contacten in rust. Deze kun je weer 'wekken'. En passieve contacten zijn meestal via via contacten. Bijvoorbeeld oud-collega's, zonder dat jullie destijds contact hadden. Of buren waarmee je eigenlijk geen contact hebt. Dan heb je wel iets gemeen, maar geen of weinig contact.

 

Begin met het in kaart brengen van 100 contacten. Dit is een mooi uitgangspunt. Om ze later in bijvoorbeeld je LinkedIn profiel te linken, moet je ze eerst in kaart brengen. Verdeel een lijst onder in de volgende categorieën;

  1. Vrienden, familie, kennissen, dorpsgenoten
  2. (Oud) collega's, leveranciers, klanten
  3. Beroepsverenigingen, oud-studenten, studentenverenigingen
  4. Zakelijke relaties, maar ook tandarts, huisarts, kapper, adviseurs etc.
  5. Netwerk van partner en kinderen 

 

Bedenk minimaal 5 contacten per categorie en zet erachter of dit contact Actief, Passief, of in rust is.

 

Ga bedenken wie je op korte termijn zou kunnen contacten en of je hier nog andere mensen voor nodig hebt. En ga dan rustig aan alle contacten vernieuwen. Neem je tijd, doe het ontspannen. Dit lijkt een lastig karwei, maar het wordt steeds gemakkelijker. En leuker!

 

Werk de lijst regelmatig bij en je zult zien dat je netwerk groeit!

 

Pin It

Log in om reacties te plaatsen

Al deze tips (en meer!) in je emailbox ontvangen?

E-Book; SolliciLerenElke w weken maak ik een nieuwe sollicitatietip, die ik verstuur naar abonnees voor de e-zine 'SolliciLeren'. Naast sollicitatietips houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen en nieuwe producten en/of diensten van Sollicitatiehulp.

Want we groeien, ik ben druk bezig met diverse samenwerkingen en teleseminars! Daarnaast komen er kant-en-klare producten om jou te ondersteunen in je zoektocht naar een baan. denk aan mp3 bestanden, checklists, video's en zelfs een Sollicitatiemanager!

 

'Ja ik blijf graag op de hoogte en wil ook je gratis mini e-book vol met tips downloaden'

Mini e-book?